Röstcoachning inför nobelpristal på SVT och matinspiration på TV 4 👌

Vi är superstolta och ärade över att under 2017 b.l.a ha coachat personer inför nobelpristal på SVT och matinspiration på TV 4. Men hur går vår coachning egentligen till? Vi ger er här en kort inblick :)

Som vi skrev om i förra veckans inlägg kan man både komma hit med eller utan förberett material. Inför nobelpriscermonin fanns redan ett egenskrivet tal att utgå ifrån. Vi ber då, till att börja med, talaren att framföra sitt tal så som det naturligt kommer ut från just den personen. På så sätt bildar vi oss en uppfattning om allt från andning, nervositet, uthållighet, tempo, pauser, betoning, melodi osv. För oss är det viktigt att kunden är högst delaktig i sin träning och direkt får öva på att sätta egna ord på vad som känns naturligt eller ej med sin röst och framförande. Vidare blir det också lättare för oss att sortera ut vad som blir primärt att arbeta på. Anteckningar förs löpande digitalt eller analogt på papper och muntligt i stunden för att lätt återgå till träningen vid nästa session och hemarbete. Vi coachar alltså både utifrån kundens- och vår egna professionella uppfattning kring vad som tekniskt och helhetsmässigt behöver övas på. Till vår hjälp har vi både röstinspelning och videoinspelning för att få auditiv och visuell feedback. Smidigast görs denna dokumentation med hjälp av en smartphone och/eller ipad.

Formmässigt finns inget regelrätt tal att förhålla sig till vid coachning av matinspiration i TV. Men man kan förhålla sig till upplägget likt presentation av maten som skall lagas, olika steg, ingredienser, tips osv. Eftersom det inte finns något exakt skrivet manus ställs det direkt krav på att både producera innehåll (ord, meningar) och samtidigt hålla rösttekniken i schack. Man kan se det som parallellt arbete mellan verbalt och ickeverbalt språk, röst och tal. Här är det viktigt att sätta ett tempo och flow i kroppen för att hinna med att koordinera grundläggande röstteknik (stöd, luftflöde, artikulation) men också för att skapa och upprätthålla intresse från tittarna med dynamik och timing. Vi arbetar med att reducera biljud såsom harklingar, smackningar och flås så signalen blir så "ren" som möjligt och ger därmed ökat fokus till personens organiska output. En annan viktig sak är att hitta ett röstläge som känns bekvämt och naturligt för att lättare kunna krydda med betoning, frasering och melodi. För att komma in i känslan som är vid inspelning använder vi oss av rekvisita, i detta fall i form av köksartiklar för att ge kroppen och sinnet en naturlig ingång till att tillämpa det som lärts när det väl gäller.

Tipsa gärna om RöstSmart till kollegor och vänner! Alla som arbetar med att inspirera, informera och gestalta på något vis är hjärtligt välkomna att arbeta med sin röst- och talteknik hos oss. Lättaste sättet att få tag på oss är att maila: info@rostsmart.se eller kontakta oss via sociala medier.

Många kramar/Johanna och Fanny på RöstSmart

Utvalda inlägg
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Följ oss
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

© 2020 by RöstSmart. Proudly created with Wix.com