RöstSmarts 3 tips till en skön röst!


Brukar du under vissa perioder vara spänd, stressad och få för lite återhämtning? Det är ju såklart inget konstigt utan helt normalt. Effekterna av att få för lite återhämtning kan ibland spegla sig i din röst. Som logopeder och röstcoacher är vi måna om att ta reda på allmänstatus både fysiskt och mentalt för att få en förståelse varför din röst beter sig på det ena eller andra viset. Detta brukar skapa bättre förutsättningar för att du ska kunna förändra ditt röstbeteende! Spänningar i rösten kan exempelvis yttra sig genom ansträngdhetskänsla vid prat, harklingsbehov och/eller en tillbakahållen och pressad röstkvalité.

Tips för en skön röst:

1. Skapa tid för återhämtning och röstvila under dagen i form av tysta pauser. Som bekant består stämbanden av två muskler. Dessa behöver vila precis som dina övriga muskler i kroppen. Var tyst och återhämta din röst!

2. Drick vatten och undvik att harkla dig. Att hålla en jämn vätskebalans under dagen är ett bra smörjmedel för dina slemhinnor som klär stämbandsmuskulaturen. Genom att du undviker harklingen får stämbanden dessutom mer vila och mindre irritation.

3. Träna din röstteknik. Genom att kontinuerligt träna din röstfunktion, exemplevis andning, stödfunktion och artikulation, får du en röst som är uthållig, stabil och självklar.

Är du intresserad av röstcoachning? Välkommen att kontakta oss på RöstSmart via info@rostsmart.se eller sociala medier. Vi väljer ut övningar som är aktuella för dig, coachar dig hur du ska göra dom, vilka strategier som är bra att använda och hur tekniken ska tillämpas i vardagen! Varma hälsningar/Johanna och Fanny på RöstSmart

Utvalda inlägg
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Följ oss
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

© 2020 by RöstSmart. Proudly created with Wix.com