Känner du talängslan såhär i examen, fest- och bröllopstider? Här kommer rösttipsen du behöver för a


Nu stundar examen, fest- och bröllopstider av olika slag runtom i landet. Kanske är du en av dom som har tänkt att hålla tal på festen? Känns det nervöst? Det är ingen fara. Några vanliga röst- och talsymtom då en blir nervös är darr på rösten, muntorrhet, stamningsliknande tal, svårt att andas och ibland försvinner rösten för en stund. Vad ska en göra för att förbereda sig och kunna genomföra talet så bra som möjligt då det väl är dags?

Tips från RöstSmart:

1. Förbered dig på innehållet i tid oavsett om du har med eller utan lapp vid framförandet. Ju säkrare du är på innehållet desto stabilare brukar rösten bli eftersom du då kan rikta fokus på själva framförandet i stunden.

2. Mingla och socialisera gärna men innan du ska hålla ditt tal kan det vara skönt att ta några minuter för dig själv för att få kontakt med din andning, ta ett glas vatten och mentalt förbereda dig på starten i talet. Röstövningar hjälper dig att få igång röstmuskulaturen på ett avspänt sätt.

3. Tänk på tempo, pausering, röstvolym och betoningar. Utan dynamik och frasering kan talet lätt bli slätstruket. Arbeta med "gas" och "broms" samt "toppar" och "dalar" på ett följsamt sätt för att väcka intresse hos lyssnarna. Beroende på om du ska höras på kort eller långt avstånd behöver du ta i mer eller mindre med ditt magstöd och din röstvolym.

4. Artikulera! Självklart vill alla höra dig och utan din artikulation kommer det bli svårt att nå fram till alla på festen. Sätt igång och rör på munnen!

5. Din hållning, mimik och gestik säger mycket om dig och vad du vill förmedla. Är du exemplevis stolt över personen som du håller tal till - sträck på dig, ned med axlarna och använd ett öppet kroppsspråk.

Till oss kan du alltid komma om du behöver input och coachning av dit tal och framförande. Tveka inte att kontakta oss på info@rostsmart.se eller via sociala medier. Om du inte har möjlighet att komma till oss på Södermalm i Stockholm finns vi även på skype.

Lycka till med talen i sommar! /Johanna och Fanny på RöstSmart

Utvalda inlägg
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Följ oss
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

© 2020 by RöstSmart. Proudly created with Wix.com